Històries, persones i paisatges que parlen de vi
Entorn

Instal·lació de caixes niu al bosc de la vinya de Samuntà4 minuts de lectura

19 de març de 2021 3 min read
Pinsà

Instal·lació de caixes niu al bosc de la vinya de Samuntà4 minuts de lectura

Temps de lectura: 3 minuts

OBJECTIU: instal·lació de caixes niu per afavorir i reforçar la presència de diverses espècies d’ocell al bosc de la vinya de Samuntà.

El Penedès és una zona de pocs arbres i amb boscos massa joves o de poca qualitat. La manca d’arbres vells priva a moltes espècies d’ocell dels forats indispensables per a poder-hi nidificar. Les caixes niu vénen a suplir aquesta mancança.

Una caixa niu és un recipient fet per l’home que permet als animals niar-hi a dins. Les caixes niu són freqüentment utilitzades pels ocells, tot i que algunes espècies de petits mamífers també les poden utilitzar. La seva instal·lació pot ajudar a mantenir poblacions d’espècies en una àrea determinada i afavorir la seva conservació.

Àrea d’actuació

El bosc de la vinya de Samuntà es troba als peus del Turó dels Pins del Samuntà, una muntanya de 451 metres d’altitud situada al municipi de Sant Martí Sarroca, a la comarca de l’Alt Penedès. La parcel·la, treballada amb agricultura ecològica pel Marcel Solé des de fa més de deu anys, es troba en un magnífic amfiteatre de feixes i bancals delimitats per marges de pedra seca, on la vista s’obre cap a l’est, a l’amplitud de la plana del Penedès. Al peu de la muntanya, sobre sols argilollimosos, s’estén un mar de vinya rodejat d’oliveres centenàries que guarden marges i camins. Al nord, delimita amb un bosc de pi blanc, alzines i sotabosc mediterrani, de baixa densitat i refugi de diverses espècies d’ocell com la mallarenga blava, el pinsà, la cadernera (Carduelis carduelis), el xot, la puput o el xoriguer comú.  

Vinya de Samuntà

Com col·laborar

Comprant una samarreta Som el paisatge que ens habita, abans del diumenge 28 de març, col·laboraràs en la instal·lació de caixes niu durant el mes d’abril per afavorir i reforçar  la presència de diferents espècies d’ocell a l’entorn de la vinya de Samuntà. 

S’han vengut 3 samarretes.

  • Si no es ven cap samarreta, s’instal·larà una caixa niu per cargolets.
  • Si es venen dues samarretes Som el paisatge que ens habita, s’instal·larà una caixa niu per cargolets i una caixa niu per mallerengues.
  • Si es venen sis samarretes Som el paisatge que ens habita, s’instal·larà una caixa niu per cargolets, una caixa niu per mallerengues i una caixa niu per xots o puputs. X

La iniciativa Som el paisatge que ens habita

Som el paisatge que ens habita és la iniciativa de visionaris.cat per recuperar i millorar la qualitat de diferents ecosistemes del Penedès a través de petites actuacions enfocades a revertir certs dèficits o mancances de l’entorn derivats de la influència de l’home.

Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà.